LoadingText

DTU Nyheder

2022
Havregryn. Foto: Colourbox
16 JUN

Fuldkorn spiller en vigtig rolle i en sund og planterig kost

Fuldkornsprodukter er en vigtig del af en sund, bæredygtig og planterig kost, viser en faglig vurdering udarbejdet af DTU Fødevareinstituttet til Fødevarestyrelsen. Derudover er kornprodukter blandt de fødevarer, som har det mindste klimaaftryk.

Fødevarer og fiskeri Ernæring og kostvaner
2020
Chromologics
04 SEP

DTU spin-out rejser 14 mio. kr. i finansiering

DTU spin-out Chromologics rejser 14 millioner kroner til at fremskynde udvikling og godkendelse af ChromoRed, et naturligt og bæredygtigt rødt farvestof til fødevarer.

Fermentering Fødevareproduktion
Ammende kvinde
03 JUL

Nyt studie kan føre til sundhedsfremmende mælkeerstatning

Forskere fra DTU har som de første vist, at modermælk fremmer etableringen af sundhedsfremmende bakterier i det voksne tarmmikrobiom. Det kan føre til næste generations sundhedsfremmende modermælkserstatning.  

Bioteknologi Ernæring og kostvaner Sundhedsfremmende stoffer
DK: Headspace hætteglas. Foto: Joachim Rode | EN: Headspace vials. Photo:  Joachim Rode
11 MAR

Nye måder at skaffe data om problematiske stoffer i fødevarer

Forskning fra DTU Fødevareinstituttet vil gøre det nemmere, hurtigere og billigere at generere data om problematiske stoffer i fødevarer.

Fødevarer og fiskeri Fødevaresikkerhed
2019
DTU Bioengineering department symposium
11 OKT

Bioteknologi kan skabe en bæredygtig fremtid

DTU Bioengineering samler forskere fra industri og universiteter i et et-dags symposium, og peger på bioteknologi som et effektivt værktøj til at skabe en bæredygtig fremtid.

Bioteknologi Fødevarer og fiskeri
Image: DTU Fødevareinstituttet
27 AUG

Brug for fokus på fisk og bælgfrugter i dagsinstitutioners mad

Mere fisk og flere bælgfrugter bør komme på tallerknerne i danske dagsinstitutioner med en madordning, viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

Fødevarer og fiskeri Ernæring og kostvaner
2018
Photo: Colourbox.com
26 NOV

Gode takter i menuen på skoler og arbejdspladser

Maden på danske arbejdspladser, ungdomsuddannelser, skoler og fritidsordninger lever op til halvdelen af Fødevarestyrelsens principper for sundere mad, viser en landsdækkende undersøgelse fra DTU.

Fødevarer og fiskeri Ernæring og kostvaner
Image: Colourbox.dk
12 SEP

Hjælp til sund mad i daginstitutioner

En ny guide fra Fødevarestyrelsen skal hjælpe danske daginstitutioner med at tilberede sundere mad til børnene. DTU har udarbejdet guidens ernæringsfaglige grundlag.

Fødevarer og fiskeri Ernæring og kostvaner
2017
Foto: Hampus Berndtson
23 OKT

H.K.H. Kronprinsen indvier DTU’s nye ’kronjuvel’

Med et nyt bygningskompleks på Lyngby Campus etablerer DTU et centrum for ingeniørvidenskabelig forskning, uddannelse, innovation og rådgivning baseret på life science.

Bioteknologi Fødevarer og fiskeri
Image: Colourbox.dk
03 MAJ

Højrisiko overvægt vejer tungt hos 55-75-årige danskere

En undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet blandt 55-75-årige danskere viser, at såkaldt højrisiko overvægt er den mest udbredte risikofaktor i aldersgruppen. Den type overvægt er forbundet med en høj risiko for at udvikle sygdomme som type 2-diabetes og hjerte-karsygdomme. Blandt raske, hjemmeboende ældre er problematikken således forebyggelse...

Fødevarer og fiskeri Ernæring og kostvaner
Photo: DTU Fødevareinstituttet
11 JAN

Opfindsomhed og omtanke gør skolemad sundere

Opfindsomhed og omtanke er nogle af de ingredienser, der kan give sortimentet i skolers madordning et sundhedsmæssigt løft. Det viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet af seks skolers indsats med at gøre maden rigere på fuldkorn, frugt og grønt. Fødevarestyrelsen bruger erfaringerne fra undersøgelsen til at udforme en ny guide...

Fødevarer og fiskeri Ernæring og kostvaner
2016
2015
13 APR

Mad til børn i skolefritidsordninger

Skolefritidsordninger kan bidrage til at fremme den ernæringsmæssige kvalitet af børns kost ved at øge tilbuddet af fuldkornsbrød, grønt og fisk, konkluderer DTU Fødevareinstituttet i en undersøgelse af den ernæringsmæssige kvalitet af madtilbuddene i skolefritidsordninger. De måltider, som skolefritidsordninger tilbyder børnene, bidrager...

Ernæring og kostvaner Fødevarer og fiskeri
2013
Photo: Colourbox.com
05 DEC

Kortuddannede bør spise mere grønt og fisk

Der er behov for at gøre en særlig indsats for, at kortuddannede fremover spiser mere frugt og grønt samt øger antallet af måltider med fisk viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet af kortuddannedes måltidsvaner. Samtidig viser undersøgelsen, at en indsats skal tage hensyn til forskellene i mænd og kvinders kost, fordi kortuddannede...

Ernæring og kostvaner Fødevarer og fiskeri
Mange skolebørn spiser usund frokost
11 MAR

Mange skolebørn spiser usund frokost

Danske skolebørns frokost indeholder for lidt fisk, grønt og kostfibre, og de dropper rugbrødsmadderne og spiser hvedebrød og fastfood i stedet. Det viser en ny undersøgelse af børn og unges kostvaner, som DTU Fødevareinstituttet har udarbejdet for Fødevarestyrelsen. Rapporten om undersøgelsen kan bruges som opslagsværk for fagfolk og...

Ernæring og kostvaner Fødevarer og fiskeri
2012
Retningslinjer for sunde mellemmåltider
25 APR

Retningslinjer for sunde mellemmåltider

De fleste danskere spiser mellemmåltider hver dag, som bidrager til en væsentlig del af den daglige kost og den energi, danskerne indtager. Danskernes mellemmåltider indeholder ofte for meget sukker. DTU Fødevareinstituttet har nu udviklet forslag til ernæringsmæssige kriterier for sundere mellemmåltider til fagpersoner. De er som vejledende...

Ernæring og kostvaner
2009
Skolemaden er ikke grøn nok
09 OKT

Skolemaden er ikke grøn nok

Skolemad indeholder for lidt frugt og grønt, og det har betydning for hvor meget – eller hvor lidt – frugt og grønt, som eleverne spiser. Det viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, som omfatter knap 500 elevers frokostmåltider fra 18 skolers madordninger.

Ernæring og kostvaner
Det er muligt at mindske PAH-indholdet i røgede fisk
18 JUN

Det er muligt at mindske PAH-indholdet i røgede fisk

Røgerierne kan påvirke det samlede indhold af kræftfremkaldende polycykliske aromatiske hydrocarboner (PAH) i det færdige produkt. Røgning med bøg og koldrøgning giver for eksempel de laveste mængder af PAH i røgede fisk. Det viser nye forskningsresultater fra DTU Fødevareinstituttet og DTU Aqua.

Fødevaresikkerhed